Szeretettel adjál hangot!

Dr. Balázs Boglárka fül-orr-gégész, foniáter szakorvos előadást és gyakorlati bemutatót tartott április 23-án a gyermekkori rekedtség kezeléséről a Kastélydombi Általános Iskolában.

szeretettel_adjal_hangot

„Szeretettel adjál hangot” címmel hirdette meg a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. kerületi Tagintézménye a hang világnapjához kapcsolódó rendezvényt. A szlogenhez érdekes történet tartozik. Dr. Balázs Boglárka fiatal orvos volt, amikor egyik páciense rekedtség panaszával fordult hozzá. A vizsgálat során kiderült, hogy helytelen hangképzési technika okozta a betegséget, ezért hangterápiát javasolt neki. Miután sehogy sem javult a beteg állapota, egy alkalommal a szakorvos azt mondta neki, hogy „szeretettel adjon hangot”. Ez a mondat volt a kulcs a gyógyuláshoz. Azóta is erre biztatja pácienseit.
Dr. Balázs Boglárka a kerületi logopédusok felkérésére tavaly már tartott szakmai bemutatót a gyermekkori rekedtség kezeléséről, az áprilisi program is ehhez kapcsolódott. A rendezvényen a logopédusokon kívül rekedtséggel küszködő gyerekek és szüleik is részt vettek. A szakorvos gyerekekkel mutatta be a gyakorlatokat.

szeretettel_adjal_hangot_2

A szakorvos hangsúlyozta, hogy a logopédiai foglalkozást mindenképpen meg kell előznie orvosi vizsgálatnak, amely kideríti, hogy mi az oka a hangképzési zavarnak. Amennyiben nincs szervi elváltozás, hanem a hangképzéssel van probléma, akkor el lehet kezdeni a hangterápiát. Azonban csak öt évesnél idősebb gyereket lehet megvizsgálni, mert ahhoz, hogy az orvos meg tudja nézni a hangszálát, ki kell nyújtania a nyelvét, amit az orvos kissé kifelé húz, hogy ne zavarja a látást. Kisebb korúaknál lazító-, és légző-gyakorlatok végezhetők. A rekedtséget logopédus tanár segítségével, a helyes hangképzés elsajátításával lehet meggyógyítani. A kezeléssel lépésről-lépésre vissza kell állítani az élettani hangképzést a levegővételtől a beszédhangok megformálásáig. Az úgynevezett „hangterápia” nagy türelmet igényel a rekedt gyerektől, szülőtől és nagy hozzáértést a logopédus tanártól. Az eljárás szavak kimondásával végzett gyógytorna, amelyet hetente a logopédus segítségével és minden nap otthon kell gyakorolni. Ahhoz, hogy a hangterápia eredményes legyen, a logopédussal együtt kell működnie a szülőnek és a gyereknek.

forrás: bp18.hu