Beszámoló az Őszi Pedagógiai Napok XVIII. kerületi rendezvényéről

Vidám, de egyben komoly játszóházzá alakult át a Lőrinci Nagykönyvtár, ahol különféle beszéd- és készségfejlesztő játékokat mutattak be november 6-án, főleg pedagógusok számára.
A XVIII. kerületi Csodavilág Óvoda, a Pedagógiai Oktatási Központ (POK) bázisintézményének óvodapedagógusai és a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. Kerületi Tagintézményének logopédusai várták ezen a napon a szülőket gyermekeikkel, az érdeklődő pedagógusokat, szakembereket a Budapesti POK Őszi Pedagógiai Hét nevű rendezvény kerületi programjára, amely a „Ne legyen sok hulladék és szemét, inkább legyen sok játék és beszéd!” jelmondat jegyében telt. Ez arra utalt, hogy a beszédfejlesztő-, készségfejlesztő játékok workshopján, újrahasznosított anyagokból készült eszközökkel találkozhattunk.

-Játsszunk együtt! – adták ki a jelszót a szervezők és a logopédiai játékokat kipróbálhatták a pedagógusok és szülők kis asztaloknál a kerületi logopédusok segítségével. Például volt: szótagoló-szótagolló Kincses térkép, logomobil, Kupakmemória, Hang-lépcső és voltak egyéb óvodai játékok a figyelem, a memória, és a logika fejlesztésére. A „Készíts magad játékot!” jegyében, pedig közös játékkészítésre is volt lehetőség.
Ez a délután vidáman, játékosan telt, de komoly célokért, gyermekeink fejlődéséért.

A hang világnapja – szakmai szimpózium Budapesten, 2019

Lassan közeledik A hang világnapja (World Voice Day – www.world-voice-day.org). A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálattal közösen az idén is szakmai szimpózium keretében készül a világnap ünneplésére.  A szakmai szimpózium mellett a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat számos tagintézménye is egyedi programokkal várja az érdeklődőket.

A részletes programismertető online lapozható formában letölthető a lenti képre kattintva illetve itt .pdf formátumban:


A rendezvény időpontja: 2019. április 16., kedd.

Helyszín: 1113 Budapest, Zsombolyai u. 5. (földszint, szemben a bejárattal)

A szimpóziumon előadásokat hallgathatunk meg beszédtechnika, színpadi beszéd, foniátria, hangterápia, hangvizsgálat és fonetika témakörökben.

A szakmai szimpóziumon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet erre a linkre kattintva!

 

A Korai Fejlesztés Hete 2019 – programismertető

A korai fejlesztés fontosságára hívja fel a figyelmet a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 2019. február 4-8. között tanácsadással, előadásokkal, foglalkozásokkal több budapesti helyszínen.

Magyarországon száz gyerekből nyolc veszélyeztetett, mert különböző kockázati tényezők fordulnak elő a terhesség vagy a szülés alatt. Ilyen veszély lehet például a csecsemő kis súlya. Ezekben az esetekben kulcsfontosságú, hogy azonnal segítséget, terápiás ellátást kapjon a baba, ugyanis kutatások igazolják, hogy jelentősen nagyobb az állapotjavulás esélye, ha időben kezdődik a fejlesztés.

A Korai fejlesztés hete alatt, február 4. és 8. között a szakszolgálat tagintézményeiben, Budapest minden kerületében tanácsadással, bemutató foglalkozásokkal és előadásokkal hívják fel a figyelmet arra, milyen sokat tehet az érintett szülő a gyermekéért, valamint arra, hogy hogyan tudnak a szakszolgálatok segítséget nyújtani a korai fejlesztésben.

Letölthető programfüzet .pdf formátumban

A programfüzet letölthető erre a linkre kattintva!


Online lapozható programfüzet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség megállapítását célzó szakértői vizsgálat a 2018/2019 tanévben

A 2018/2019 tanévben történő, az iskolába lépéshez szükséges fejlettség megállapítását célzó szakértői vizsgálattal kapcsolatban a következőkről tájékoztatom Önt:

Vizsgálatok időpontja: 2019.02.18-2018.02.28

Jelentkezési határidő: 2018.01.29.

Vonatkozó jogszabály:

Az iskoláskorú gyermekek további óvodai nevelésben való részvételével kapcsolatos döntési jogkört, ezzel kapcsolatosan az iskolába lépéshez szükséges fejlettség megállapítását célzó szakértői vélemény szükségességét a 20/2012 EMMI rendelet 21.§. (2) bekezdése szabályozza. A b. pontja alapján az óvoda dönt a hatodik életévét augusztus 31-ig betöltő gyermek óvodai nevelésben való további részvételéről. Szakértői bizottsághoz, abban az esetben kell fordulni, ha

 1. ca) a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettsége egyértelműen nem dönthető el a gyermekfejlődésének nyomon követéséről szóló óvodai dokumentumok alapján,
  cb) a gyermek nem járt óvodába,
  cc) a szülő nem ért egyet az a) pont szerint kiállított óvodai igazolással vagy a b) pont szerinti döntéssel, vagy
  d) szakértői bizottsági vizsgálatot kezdeményez a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megállapítása céljából annak eldöntésére, hogy az augusztus 31-ig a hetedik életévét betöltött gyermek részesülhet-e további óvodai nevelésben.

A vizsgálati kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:

 • 15/2013 EMMI rendelet 1. sz. melléklete – Szakértői vizsgálat iránti kérelem; Letöltés…
 • 15/2013 EMMI rendelet 4. sz. melléklete – Adatlap a fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítésére; Letöltés…
 • Óvodai megfigyelések az iskolába lépéshez szükséges fejlettség mérlegeléséhez. Letöltés…

A gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettség megállapítását célzó vizsgálatát a 15/2013 EMMI rendelet 1. számú mellékletének kitöltésével és benyújtásával lehet kezdeményezni. A nyomtatványon ki kell tölteni az intézménynek és a szülőnek is az álláspontját. Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség megállapítását célzó vizsgálatra abban az esetben kerül sor, ha az óvoda és a szülő közt nincs egyetértés, vagy a gyermek 7. életévét betölti augusztus 31.-ig és még egy évig szeretnék az óvodai nevelésben „tartani”. A nyomtatványt az óvodának hivatalosan (óvodavezető és pecsét), valamint a szülőnek kell aláírnia. Nem megfelelően, hiányosan kitöltött nyomtatványt nem áll módunkban elfogadni.

A nyomtatvány mellet kérjük az óvodáktól a gyermekekre vonatkozó (4 oldalas) belső kérdőív kitöltését is. Ezt a kérelem mellé kell csatolni, továbbá a házi orvos által kitöltött Adatlap a fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítésére.

A szakértői bizottság döntéséhez vizsgált területek, kritériumok:

Engedjék meg, hogy röviden ismertessük az iskolába lépéshez szükséges fejlettség kritériumait. Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség biológiai, pszichológiai, szociális érettséget takar. A biológiai érettség fizikai érettséget jelent, melyet a gyermekorvos vizsgál. 6-7 éves korra a gyermek testének aránya megváltozik, fokozatosan közelít a felnőtt kor arányokhoz. Kb. 115-120 cm magas, 22-24 kg. A fogváltás is ebben a korban kezdődik el, és 10 éves korig tart. A szervezet teherbíróbb lesz, megritkulnak a betegségek.

Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség megállapítását célzó vizsgálat a másik két terület – a pszichés és szociális érettség- felmérésére irányul. Pszichés érettség alatt a figyelem, emlékezet, gondolkodás változását értjük. Az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérő gyermek képes rendszeres, alapos megfigyelésre, ki tudja zárni a felesleges információt. Kialakul a tudatos, szándékos figyelem, képes egy dologra koncentrálni. A rövid idejű emlékezetének kapacitása közelít a felnőttekéhez. Segítségével a gyermek összetett feladatok megoldására képes. Emlékezeti stratégiákat alkalmaz az információ kódolásához, tárolásához, előhívásához. Gondolkodásukra jellemző, hogy kialakul a mennyiség, súly, térfogat állandóság. Képes a műveletek megfordítására.

Az iskolába lépő gyermek szociális érettségére jellemző, hogy egyre önállóbban látja el önmagát. Szülei jelenlétét nem igényli idegen helyzetben. Igyekszik a közösségbe beilleszkedni. Elfogadja a feladat helyzetet, egyedül elvégezi a feladatokat, Kialakult a feladattudata, feladattartása, teljesítmény-motivációja. Elviseli a monotóniát. Ezek a munkaérettség jelei. Hosszú ideig tud egy helyben ülni. Betartja a szabályokat.

Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség megállapítását célzó vizsgálat célja, hogy fent leírt területekkel kapcsolatban részletes képet kapjunk gyermekéről.

Ahhoz, hogy a gyermekét ne érje váratlanul a helyzet, fontos, hogy otthon felkészítsék a vizsgálat menetére.

A vizsgálat menete:

A vizsgálati helyzet legelején a gyermekek ismerkedhetnek, játszhatnak a váróteremben. Ez alatt kollégáink már megfigyelik őket. Ezt követően egy irányított csoportos helyzet következik, ahol 6 fős csoportokban oldanak meg feladatokat a gyermekek. Ez idő alatt kollégáink a szülőkkel négyszemközti helyzetben átbeszélik a fejlődés eddigi menetét. A gyermekek foglalkozása 45-60 percig tart, utána egy 20 perces szünet következik. Ennek célja, hogy pihenjenek az egyéni helyzet előtt, amely egy újabb 45-60 perces foglalkozás lesz.

Kollégáink a vizsgálat végén visszajeleznek, összegzik a vizsgálaton tapasztaltakat, de előfordulhat, hogy nem születik azonnal döntés.

Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség megállapítását célzó vizsgálat teljes időtartama megközelítőleg 120-140 perc.

Kérjük, a vizsgálatra pontosan érkezzenek, és minden esetben a recepciós ablaknál jelentkezzenek be.

A szakértői bizottság döntését a szülő és az óvoda postai úton kapja meg.

 

Üdvözlettel:

Almásy-Hegedüs Andrea
Tagintézmény-igazgató

 

Versmondó gála a család és játék jegyében

Minden évben bemutatja a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. kerületi tagintézménye a gyermekeknél elért egész éves beszédjavító munka eredményeit. A Lőrinci Nagykönyvtárban 15. alkalommal rendezték meg a logopédiai versmondó gálát.

Június 16-án tartják a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság tisztújító közgyűlését és kongresszusát

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság a hagyományokhoz híven ez évi kongresszusát, valamint tisztújító közgyűlését Budapesten rendezi.

Helyszíne:
ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ecseri úti épülete (A épület 202. számú előadóterem)
1097 Budapest, Ecseri út 3.

A kongresszus programjáért kattintson ide!

Tisztújító közgyűlés

időpont: 2018. június 16. (szombat) 9 óra

A Közgyűlés napirendi pontjai az alábbiak:

 1. Az MFFLT elnökségének 2017. évi beszámolója. Hozzászólások, szavazás az elnökségi beszámolóról
 2. Az MFFLT 2017. évi zárszámadása és 2018. évi költségvetése. Hozzászólások, szavazás a zárszámadásról és a költségvetésről.
 3. Az MFFLT felügyelőbizottságának jelentése a 2017. évről. Hozzászólások, szavazás a felügyelőbizottság jelentéséről.
 4. Tisztújítás. A jelöltek bemutatkozása, titkos szavazás, a szavazás eredményének ismertetése.
 5. Adatkezelési tájékoztató
 6. Egyéb javaslat a közgyűlés számára.

Kongresszus

időpont: 2018. június 16. (szombat)

Ennek keretében a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság Konferenciájának témái:

 1. Felnőttek beszédrehabilitációja
 2. Teljes gégeeltávolítás utáni beszédpótló módszerek
 3. Diszlexia
 4. Szabadon választott téma

Hagyományainkhoz híven, mind a fő témákban, mind szabadon választott témában is várjuk az előadók jelentkezését! Továbbá ebben az évben is szeretnénk kiosztani minél több „35 év alatti legjobb előadó”-i díjat, ezért arra buzdítjuk fiatal kollégáinkat, jelentkezzenek előadásra!

Az előadásra történő jelentkezés feltételei:

 • absztrakt, rövid összefoglaló a tervezett előadásról, amely tartalmazza a szerző/k/ nevét, munkahelyét és annak pontos címét (az absztraktok elkészítéséhez e levél mellékleteként csatolunk egy ajánlást, amely az összefoglalók elkészítéséhez nyújt támpontot)
 • az összefoglalókat az info@mfflt.hu címre kérjük elküldeni
 • a leadási határidő: 2018. 05. 21.

A beérkezett összefoglalókat a Társaság vezetősége értékeli, azok elfogadásáról és az előadás várható időpontjáról a szerzőket értesíti.

Kérjük Társaságunk tagjait, hogy ismerőseiket, kollegáikat is informálják!

 

A részvételi díj: 4000 Ft.

Továbbá tagjaink a Konferencián ingyenes belépési lehetőséggel vehetnek részt, melynek feltétele a tagsági díj előzetes átutalása!

Tagdíjunk 2009 óta változatlan: aktív dolgozóknak 3000 Ft, nyugdíjasoknak 1000 Ft. Ifjúsági tagjainknak továbbra sem kell tagdíjat fizetniük. (Ifjúsági tag: nappali tagozatos, alapképzésben részt vevő egyetemi-, főiskolai hallgató.)

Társaságunk számlaszáma: 11705008-20112419 (OTP Bank), illetve átutalási megbízást bármelyik OTP fiókban lehet adni. A megjegyzés rovatban nevüket feltétlenül tüntessék fel!

 

A kongresszus programja:

(kattintson a képekre, vagy töltse le itt)